Femundsmarka mitt "nære" turområde

 


 

Alt fra tidlig ungdom har Femundsmarka vært omspunnet med mystikk, eventyr, molte- og blåbærplukking, fisking og turliv. Buer og eneboere og de fleste av oss hadde en liten Jack London eller Helge Ingstad i oss når vi la i vei på tur sommer eller vinter.

Historier om molteplukking der det ikke var snakk om små plastbøtter på 2 liter, men åttinger, kvarter og til og med halv tønner. Det samme med blåbæra. Sannhet eller ikke, men jeg husker når ”bussen hass Bye” flere timer forsinket, svingte inn på bussholdeplassen, med skjeggete karer og Bakken ved rattet. Bussen var fullastet med både åttinger og kvarter inni og på taket.

Historier om ”Stor-Hans” bidro også til at Femundsmarka ble og fremdeles er turmål nr. 1.

Hvem har ikke hørt om Røosen og Muspelheim og hatt en liten drøm av og til om å hoppe av, og gi seg ensomheten i vold.

Femunden 6 mil lang og Norges ”nest” største innsjø er det store innlandshavet og ferdselsåre,

men området er utrolig rikt på andre store sjøer og elver. Et kanorike uten like.

Mugga, nedre-mitre-øvre Muggsjøene, Røa, Roasten, Reva, Rogen, Revsjøen og mange flere er alle navn som skaper lengsel for en som er glad i friluftsliv.

Området er rolig i formene, men samtidig dramatisk med stor steinblokk marker, store eskere som gjør at fotturen av og til kan bli tung nok. Storvokst furuskog og rester etter den finnes over alt. Røros Kobberverk sørget også her med å bidra til avskoging av store områder men uten det hadde vel ikke marka blitt det den er så det nytter lite å se seg tilbake, men heller glede seg over at Nasjonalparken nå endelig blir utvidet og vil ta vare på det som finnes igjen av ”uberørt” natur.     

 .

Deler av det gamle Femundsmarka landskapsverneområde er innlemmet I den nye Femundsmarka nasjonalpark. Resten av arealet får navnet Femundslia landskapsverneområde.

Langtjønna landskapsverneområde er nytt og her finne en en langt rikere vegetasjon enn ellers I nasjonalparken.

Femundsmarka nasjonalpark er et av våre mest populære frisluftsområder med turisthytter åpne buer, merkede stier og aktiviteter knyttet til vann og fjellsport.

På østsida er Stor-Svuku med sine 1415 m.o.h den mest makante fjelltoppen. I vest har vi Flenskampan med høgste toppen på 1292 m.o.h.

Grensefjell i nord er Vigelfjella hvor Stor-Viglen på 1561 m.o.h er høgst.

På vestsida finner vi Femundshytta bygget i 1743 og i drift til  1833. Her finnes en mulighet for litt historisk infomasjon.

                     Ønsker du mere om Stor-Hans så prøv deg på svartkjelen

                           Mere info vil du ågså finne under LENKER

                  Hjem Flytur hjem fra FemundRørosviddaTa turen fra Feragshåen til Rrørosviddawww.svartkjelen.comLyst på kaffe og mere info

                                            Bilder fra FemundsmarkaFoto fra marka